05 de febrer, 2017

CONGRÉS DE CIÈNCIES

TREBALL D'EXPERIMENTACIÓ

I

PÒSTER PER AL RECERKIDS

Classe dels grans de Borredà


A l'escola de Borredà ens vam engrescar a fer una recerca científica a partir d'una proposta del Recerkids. Ens agrada la ciència i, per una vegada, ens hem volgut sentir científics!



Recerkids és un programa educatiu organitzat per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya i Eduxarxa amb l’objectiu d’apropar la recerca científica a l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària.



Ens va agradar la proposta perquè ens plantejava un seguit de reptes: Realitzar una investigació científica seguin tots els passos que fan els científics, Fer un mural explicant els passos seguits per participar en un Congrés de Ciència per a l'escola i participar com a ponents en aquest Congrés. El tema sobre el que havia de girar la recerca era l'aigua.



Ara ja tenim els dos primers reptes complerts: 


1r. Hem fet la recerca a partir de la pregunta: Com neteja l'aigua una depuradora? (segurament ja sabeu que a Borredà estan a punt de fer una depuradora i que ha comportat molta polèmica la seva ubicació. Per aquest motiu ens va interessar el tema. També perquè portem anys estudiant la qualitat de l'aigua de la riera de Margançol.).



Per fer aquesta recerca vam fer un seguit de passos: analitzar què en sabíem del mètode científic, establir-ne els passos, fer-nos preguntes que fossin investigables i requerissin d'una observació o d'una experimentació, cercar informació sobre el tema, formular-nos una hipòtesi, dissenyar aquesta experimentació i realitzar-la, prendre notes de tot el procés, corraborar la hipòtesi o reformular-la a partir dels resultats observats, escriure'n les conclusions. 

Com que el treball l'hem fet en grup un altre repte a assolir era el mateix treball en grup, que a vegades costa força.



Estem molt satisfets dels resultats obtinguts perquè hem treballat de valent.

L'experimentació la vam fer en tres grups: un grup treballava la separació de la sal de l'aigua (dessalar l'aigua del mar), l'altra sobre la capil·laritat (separar fangs de l'aigua mitjançant aquest fenomen) i la tercera sobre neteja de l'aigua a través de la filtració (utilitzant sorres, graves i carboni actiu). L'experiment que ens va costar més d'aconseguir va ser el tercer, però al final vam obtenir resultats positius.
Aquesta experimentació la vam presentar al Dia de la Ciència que vam fer a la ZER, el 22 de novembre.
























En acabar tot el treball d'experimentació vam passar a la fase d'extreure'n conclusions i redactar-les. 







2n Un cop vam haver comprovat la nostra hipòtesi vam elaborar el pòster per al Congrés de Ciència que farem el proper 16 de febrer a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Aquest és el pòster que hem presentat.




Ara estem preparant la presentació, que ens estimula per una part i, per l'altra, és un repte molt important haver de parlar davant de tanta gent que no coneixem.
Esperem que ens surti molt bé.

Ja us n'informarem!!!

Classe dels grans de l'escola de Borredà

Jana, Llorenç, Xevi, Daniyar, Damià, Xavi, Stefania, Joan, Iu, Cristina, Ramon.