27 de febrer, 2017

El carnestoltes ens mana esmorzar de "TRAJE"

Celebrant la setmana de carnaval a l'escola de BORREDA, on divendres el carnestoltes ens va manar esmorzar de TRAJE.






21 de febrer, 2017

CASA NOSTRA, CASA VOSTRA


CASA NOSTRA, CASA VOSTRA

El 14 de febrer a Vilada també vam fer actes a favor de l'acollida dels refugiats a casa nostra. 

Els alumnes de la classe dels grans van llegir fragments de vivències de nens i nenes que s'han trobat en situacions molt complicades per poder sobreviure, i després vam cantar la cançó País Blanc. 

Aquí podeu veure algunes imatges del que vam fer. 













18 de febrer, 2017

CONGRÉS DE CIÈNCIES DEL RECERKIDS

16  de febrer del 2017

UNIVERSITAT DE BARCELONA-FACULTAT DE BIOLOGIA

Avui hem sortit de Borredà a 2/4 de 7  amb un autobús i hem arribat a Barcelona una mica abans de les 9 del matí. En entrar a la facultat de Biologia hem anat a fer un foto coll i de seguida ens hem instal·lat a l'aula magna. Allà, després de donar-nos la benvinguda i fer uns parlaments, han fet una sessió de pallassos científics, o trucs científics que ens han fet divertir molt.
En acabar hem sortit a esmorzar a l'entrada i ens hem dirigit cap a fer els experiments. A nosaltres ens en tocaven dos: un per destriar l'aigua crua de l'aigua potable a través d'observació d'animals amb el microscopi electrònic, veure la quantitat de sals a l'aigua fent un experiment de conductibilitat i un darrer de colorimetria per saber la quantitat de clor dissolt. Hem acordat, després d'una anàlisi, quina era la mostra de cada.
El segon experiment l'hem hagut de fer molt de pressa: la construcció d'un pluviòmetre que haurem d'acabar de polir a l'escola, i que hem rotulat per poder calcular la quantitat d'aigua que hi cau. Aniria bé comprovar el volum d'un cilindre a la classe de mates per veure'n la relació.
Després hem baixat a presentar el nostre pòster mentre la resta del grup seguia els pòsters dels altres grups.
En acabar ens han gravat al Xevi i a l'Assumpta i ens n'hem anat a la sala d'actes on ens han presentat els científics experts que han estat a les presentacions i aquests ens han comentat el treball que hem fet entre tots.
Per acabar han anat cridant als representants de cada escola i els han donat el diploma de participació.

Us deixem amb les nostres opinions. Esperem que ho trobeu tan interessant com ho hem trobat nosaltres.



Molt xulo! Molt bé els espectacles, molt bé els experiments, molt bé els tallers i les presentacions.
El que més em va agradar va ser el taller.

Llorenç Gabaldà

A mi em van agradar molt els experiments i quan vam presentar els pòsters, també quan vam haver de sortir a davant i agafar el diploma. També el joc que van fer i els fulls amb tots els experiments. Vam esmorzar bocata de formatge, pernil dolç i fulles.

                                               Jana Busquets


A mi em van agradar els experiments que ens van ensenyar, també el diploma que ens van donar per haver participat al Recerkids. També em va agradar l'esmorzar que ens van donar a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

 Joan Puigcercós

Jo penso que m'ho vaig passar molt bé, que les mestres van ser molt amables i els tallers em van agradar molt: com fer un pluviòmetre, investigar animals,... L'esmorzar era molt bo i el pòster ens va sortir molt bé.

                                              Iu Salvador


A mi m'ha agradat l'experiment de l'aigua i quan hem presentat el pòster. Hem fet moltes activitats: primer hem mirat uns experiments, després hem esmorzat, hem fet uns experiments i al final hem presentat el pòster i hem marxat a dinar.

Stefania Pitea

Per mi la 1ª etapa de Recerkids va ser una experiència única en la qual m'ho vaig passar molt bé.
Trobo que estava molt ben organitzat i muntat.
Agraeixo molt als companys que van venir a viure aquesta magnífica experiència al congrés de la Universitat de Biologia de Barcelona, juntament amb els meus companys de classe.
El que més em va agradar va ser quan el grup de "Clawntífics" van llençar tres coets.

Daniyar Canudas

A mi el que em va agradar més van ser els experiments 
de l'aigua crua i potable i aquells mags que van fer invents. En general em va agradar tot.

Damià Castany
Em va agradar anar al congrés de ciència a la Universitat de Barcelona perquè a l'estar en una universitat em sentia un científic de veritat  i quan vaig presentar el pòster davant de tots els nens  em va agradar molt. També tots els experiments.

                                                Xavi Peregrina


A mi em va agradar tot però el que més em va agradar van ser els experiments, les benvingudes i presentar el pòster.

Estava molt nerviosa per presentar el pòster però al segona cop ja no n'estava.

Cristina Sandoval

A mi els Recerkids m'ha agradat molt perquè he sabut com funciona una depuradora i quins processos s'hi fan.
El congrés també m'ha agradat perquè hem estat fent activitats, jugant i descobrint moltes coses. El que més m'ha agradat ha estat el teatre que van fer a l'aula magna i escoltar als altres les seves presentacions.

Ramon Vilardell


Per mi el Recerkids va ser una experiència fantàstica i em va agradar tot. Estava molt ben organitzat. 
Jo crec que la nostra presentació va ser bona i estic supercontent. Si fos per mi, repetiria aquesta superexperiència superfantàstica.

Xavi Barriga

































Jana, Llorenç, Xevi, Daniyar, Damià, Xavi, Stefania, Joan, Iu, Cristina i Ramon. 

Classe dels grans de l'escola de Borredà

08 de febrer, 2017

Colònies als Rasos de Peguera


Els dies 2 i 3 de febrer vam anar de colònies als Rasos de Peguera. Ens ho vam passar molt bé fent diversos tallers: d'ARVA i d'orientació amb mapes. Va ser tota una aventura l'excursió amb raquetes i les baixades en trineu. A més a més vam construir un iglú com els esquimals!






07 de febrer, 2017

Si reciclem molt millor viurem

QUE HEM FET?:

Hem volgut fer un vídeo perquè la gent no llenci els embolcalls del menjar a terra  i que reciclin. 
Si reciclem molt millor viurem.

Xavi, Judit, Aina i Adelin

05 de febrer, 2017

CONGRÉS DE CIÈNCIES

TREBALL D'EXPERIMENTACIÓ

I

PÒSTER PER AL RECERKIDS

Classe dels grans de Borredà


A l'escola de Borredà ens vam engrescar a fer una recerca científica a partir d'una proposta del Recerkids. Ens agrada la ciència i, per una vegada, ens hem volgut sentir científics!



Recerkids és un programa educatiu organitzat per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya i Eduxarxa amb l’objectiu d’apropar la recerca científica a l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària.



Ens va agradar la proposta perquè ens plantejava un seguit de reptes: Realitzar una investigació científica seguin tots els passos que fan els científics, Fer un mural explicant els passos seguits per participar en un Congrés de Ciència per a l'escola i participar com a ponents en aquest Congrés. El tema sobre el que havia de girar la recerca era l'aigua.



Ara ja tenim els dos primers reptes complerts: 


1r. Hem fet la recerca a partir de la pregunta: Com neteja l'aigua una depuradora? (segurament ja sabeu que a Borredà estan a punt de fer una depuradora i que ha comportat molta polèmica la seva ubicació. Per aquest motiu ens va interessar el tema. També perquè portem anys estudiant la qualitat de l'aigua de la riera de Margançol.).



Per fer aquesta recerca vam fer un seguit de passos: analitzar què en sabíem del mètode científic, establir-ne els passos, fer-nos preguntes que fossin investigables i requerissin d'una observació o d'una experimentació, cercar informació sobre el tema, formular-nos una hipòtesi, dissenyar aquesta experimentació i realitzar-la, prendre notes de tot el procés, corraborar la hipòtesi o reformular-la a partir dels resultats observats, escriure'n les conclusions. 

Com que el treball l'hem fet en grup un altre repte a assolir era el mateix treball en grup, que a vegades costa força.



Estem molt satisfets dels resultats obtinguts perquè hem treballat de valent.

L'experimentació la vam fer en tres grups: un grup treballava la separació de la sal de l'aigua (dessalar l'aigua del mar), l'altra sobre la capil·laritat (separar fangs de l'aigua mitjançant aquest fenomen) i la tercera sobre neteja de l'aigua a través de la filtració (utilitzant sorres, graves i carboni actiu). L'experiment que ens va costar més d'aconseguir va ser el tercer, però al final vam obtenir resultats positius.
Aquesta experimentació la vam presentar al Dia de la Ciència que vam fer a la ZER, el 22 de novembre.
























En acabar tot el treball d'experimentació vam passar a la fase d'extreure'n conclusions i redactar-les. 







2n Un cop vam haver comprovat la nostra hipòtesi vam elaborar el pòster per al Congrés de Ciència que farem el proper 16 de febrer a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Aquest és el pòster que hem presentat.




Ara estem preparant la presentació, que ens estimula per una part i, per l'altra, és un repte molt important haver de parlar davant de tanta gent que no coneixem.
Esperem que ens surti molt bé.

Ja us n'informarem!!!

Classe dels grans de l'escola de Borredà

Jana, Llorenç, Xevi, Daniyar, Damià, Xavi, Stefania, Joan, Iu, Cristina, Ramon.