05 de desembre, 2016

PROJECTE RIUS



RECOLLIM I ANALITZEM L'AIGUA DE LA RIERA DE MARGANÇOL


A la classe dels grans estudiem les aigües de la riera de Margançol des de l'any 2000. Ho fem dos cops a l'any: un a la tardor, en començar el curs i l'altre a la primavera, abans d'acabar. Això vol dir que des de llavors fins ara hem fet 17anys x 2 vegades= 34 anàlisis de les seves aigües.

Hem de dir que sempre les trobem netes, alguna vegada amb una mica massa de nitrats i d'altres vegades hem vist que quasi no hi havia aigua i no podíem fer-ne l'estudi. Però els macroinvertebrats que hi viuen ens expliquen que l'aigua és neta.

Aquest any hi hem anat dues vegades: una al setembre i una altra a l'octubre. La primera vegada vam fer quasi tota la feina, referent a l'estat del riu i dels entorns a més d'analitzar els paràmetres químics (l'amplada, la fondària, el cabal, com és la riba, els materials que hi ha dintre el riu, el fons del riu, la transparència de les seves aigües, el ph, si ni ha nitrats, quant oxigen dissolt hi ha,...), vam recollir animals i vam veure'n les seves característiques.  Segons quins animals trobem ja sabem que l'aigua és molt neta i de gran qualitat. 
A la segona vegada vam estudiar-ne la vegetació.

Darrerament, però, a la tardor no trobem animals que ens indiquin un bon estat de salut del riu...i això ens preocupa. 
Sabem que a l'estiu el cabal és el mínim i ens fa patir que la riera vagi perdent qualitat i, al final, deixi de ser un espai tan fantàstic com ha estat fins ara.

Aquí us deixem el resultat de les nostres observacions, per si hi voleu donar una ullada. 
Aquests resultats els informem a la web del Projecte Rius, que van fent el seguiment de tots els grups que treballen a Catalunya i que analitzen la qualitat de les aigües dels rius i rieres. També en farem un informe i l'enviarem a l'ajuntament perquè en tingui constància dels nostres resultats.

A la primavera hi tornem!














La fitxa de camp de l'observació:





LA CLASSE DELS GRANS