21 de maig, 2018

CREU DE ROSET

Els nens i nenes de l’escola Serra de Picamill el dia 14 de maig de 2018  van fer una excursió a la Creu de Roset. 
I van anar a peu amb la companyia dels avis del poble. La caminada era intergeneracional. Quan van arribar van esmorzar, després es van fer una foto amb tots els avis. Quan van acabar de fer la foto els nens i nenes volien jugar a fer cabanyes. Al cap d'unes hores els petits van marxar cap a l’escola. Després els avis i més tard els grans.

La finalitat de aquesta trobada es passar un dia amb  la gent del poble!


15 de maig, 2018

CRÒNICA ROMANA


Tornant de les vacances de Setmana Santa vam arribar a l'escola sense esperar trobar-nos en aquest embolic.

Al pati hi havia restes d'un campament romà i un missatge en llatí que deia: Si ho llegiu, ajudeu-nos.

De seguida vam començar a fer-nos les pròpies conclusions, ja que a Vilada hi havia un tros dels pantalons de l'Obèlix, i a Borredà unes ales de l'Astèrix, els dos personatges dels còmics de René Goscinny i l'Albert Uderzo. Havíem, doncs, de començar a investigar i descobrir qui era que necessitava la nostra ajuda.

Però, per on començar?

A l'escola teníem molts llibres, revistes i còmics relacionats amb els romans i amb l'Astèrix i l'Obèlix. Primer ens feia falta saber qui eren i d'on venien.

Qui eren els romans?

Des de la seva situació en el mapa, amb la fundació de Roma i la llegenda de Ròmul i Rem i veient tot el territori que van conquerir, passant per la Gàl·lia, el poble de l'Astèrix i l'Obèlix.
Vam descobrir que els romans es podien situar a la línia del temps, durant l'anomenada Edat Antiga. També, que van copiar moltes coses dels grecs, sobretot els Déus.

I a mitja investigació vam anar de colònies a Tamarit, al costat de l'antiga Tarraco Romana!

Què bé que ens va anar poder visitar els llocs per on va viure la civilització romana fa tants anys, i veure els edifícis que van construir i per què els feien servir. Vam entendre com era la societat romana, quins estaments la composaven i quin era el seu mòde de vida, passant pels esclaus i fins als diferents emperadors que hi va haver.

Quan vam tornar, vam seguir investigant, vam veure que tenien uns costums força peculiars; des de la celebració de banquets fins a la lluita de gladiadors i les curses de quàdrigues.
De sobte, un dia, ens van fer arribar un missatge de veu; l'Astèrix i l'Obèlix estaven tancats amb en Panoràmix, i se'ls hi havia acabat la poció màgica. Necessitaven ajuda, però els romans ens en tenien alguna de preparada pel divendres 4 de maig. Segons ens deien, estaven preparant una sèrie de proves que hauríem de passar.

Quins nervis! Quina il·lusió i quina emoció! Quin tipus de proves ens tenien preparades? Potser volien lluitar amb nosaltres? Potser podríem despistar-los i alliberar als presoners quan no se n'adonessin? I si no les passavem les proves?

Ens havíem de preparar...

Així que vam anar per feina i ens vam posar a investigar i a aprofundir encara més sobre els romans, els seus costums i la seva cultura. Vam veure com era una ciutat romana; vam poder caminar-hi virtualment amb les tablets i posar-nos en situació pels carrers de la Tarraco romana que havíem visitat de colònies; vam analitzar les construccions i les seves característiques arquitectòniques, vam construir aqüeductes que canalitzaven l'aigua fins a la ciutat, domus i insules romanes, circs, amfiteatres, temples.... Descobrint la importància de l'arc per sostenir les edificacions i veient les distàncies que recorrien les quàdrigues al circ; tot això, mentre llegíem i veiem els còmics i la pel·lícula de l'Astèrix i l'Obèlix.

D'ells també en vam aprendre molt. Van ser un poble que es va resistir a ser conquerit pels romans. Amb la unió de tot el poble i amb l'ajut de la poció màgica de'n Panoràmix eren imparables i els hi feien malapassades als soldats romans.

I va arribar el 4 de maig.

A l'escola ens hi havien deixat alguna pista, una pancarta que ens donava la benvinguda a Roma. I, un romà, ens va informar que havíem de trobar les claus que obrien les cel·les on eren tancats els presoners. Ho vam fer en petits grups que ja venien donats dins d'un sobre i, a l'entrar a les termes, ens van tancar amb clau. No podíem sortir d'allà si no trobavem la clau!

Per sort, dins la sala hi havia moltes pistes que, relacionades entre elles, ens donaven un codi per obrir la caixa forta on hi havia la clau. I, per sort, totes les pistes tenien a veure amb els romans; hi havia combinacions de números romans, edificis com el Colisseu, aqüeductes, temples... Hi havia proves escrites amb lletres antigues i també ens vam haver de vestir com romans!!!

Va ser molt emocionant i, el millor de tot, va ser que entre tots, ajudant-nos els uns als altres, vam aconseguir resoldre les proves, trobar el codi que obria la caixa forta, agafar la clau i sortir d'allà!

Més tard, el romà es va tornar a posar en contacte amb nosaltres. Com ens havia promès, va alliberar als presoners i, sabeu què? Doncs que va provar la poció màgica i, quan va notar els seus efectes, va marxar darrere els gals per veure si n'hi donaven una mica més!

Com ens va dir l'Astèrix, estan bojos aquests romans!

Com que estavem tant contents, a Borredà vam celebrar-ho amb una festa romana!
Podeu veure les fotos de tota l'aventura clicant a la següent imatge.


 romans